Juoksuharjoittelu kannattaa – Tiesitkö nämä juoksun hyödyt?

Juoksija polulla

Juoksun hyödyt ovat kiistattomat, joten se on yksi parhaista kuntoilumuodoista. Juoksu onkin yksi tehokkaimmista ja edullisimmista tavoista parantaa sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Monet tutkimukset ovat osoittaneet nämä juoksun monipuoliset hyödyt. Myös käytännön kokemus osoittaa, että juoksu tuo paljon mielihyvää ja edistää ihmisen kokonaisterveyttä. Listasimme kahdeksan hyvää syytä ottaa juoksu mukaan säännölliseen harjoitusohjelmaan.

Sydän- ja verisuoniterveyden parantaja

Sydän on juoksijan moottori keuhkojen ohella. Juoksu vahvistaa sydäntä ja parantaa verenkiertoa, mikä auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta ja vähentämään sydänsairauksien riskiä. Säännöllinen juoksu voi myös alentaa huonoa LDL-kolesterolia samalla kun se nostaa hyvää HDL-kolesterolia.

Paino pysyy kurissa

Juoksu on erinomainen kalorien polttaja. Se auttaa ylläpitämään terveellistä painoa tai laihtumaan, mikäli se yhdistetään terveellisiin ruokailutottumuksiin. Juoksun aikana kulutetut kalorit voivat olla merkittäviä, erityisesti kun matka tai vauhti kasvaa.

Vähemmän stressiä

Pitkän työpäivän jälkeinen juoksulenkki on mitä parhain stressin poistaja. Juokseminen vapauttaa endorfiineja, jotka ovat luonnollisia mielialaa parantavia kemikaaleja. Tämä voi auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta. Lisäksi säännöllinen fyysinen aktiivisuus on yhdistetty alentuneeseen masennusriskiin. Kovasti ylikierroksilla olevaa kehoa ei kuitenkaan kannata juoksulla rasittaa, vaan silloin paras liikuntamuoto on esimerkiksi matalatehoinen kävely.

Vahvistaa luustoa ja lihaksia

Ihmisen ikääntyessä on tärkeää huolehtia luuston ja lihasten vahvistamisesta. Juoksu vahvistaa luita ja lihaksia, mikä voi auttaa ehkäisemään osteoporoosia. Se myös parantaa lihaskestävyyttä ja -voimaa, mikä on hyödyllistä jokapäiväisessä elämässä. Juoksun ohella olisi hyvä myös tehdä joko kehonpainolla tai lisäpainoilla tehtävää lihaskunto- ja voimaharjoittelua, jotta juoksun tukilihaksisto vahvistuu riittävästi.

Keuhkojen kapasiteetti paranee

Aktiiviset juoksijat hyötyvät paremmasta keuhkokapasiteetista, sillä juoksu lisää keuhkojen tilavuutta ja tehostaa hapenottoa. Tämä tuo jaksamista myös muiden lajien harrastamiseen, esimerkiksi saliharrastukseen. Huomaat parantuneen kunnon nopeasti, kun rappusissa ei hengästytäkään niin paljoa tai palaudut nopeammin kuntosalilla tehtävien sarjojen välillä.

Vähemmän sairasteluja

Säännöllinen juoksu voi vahvistaa immuunijärjestelmää, tehostamalla valkosolujen ja muiden immuunijärjestelmän komponenttien toimintaa, mikä auttaa kehoa torjumaan infektioita ja sairauksia tehokkaammin. Mikä olisikaan sen parempaa kuin saada lisää terveitä harjoituspäiviä!

Parempaa unta

Juoksemisella on positiivinen vaikutus unen laatuun. Uni on ihmisen tärkein palautumisen työkalu, joten sen laadun paraneminen vaikuttaa positiivisesti moneen elämän osa-alueeseen. Älä kuitenkaan jätä juoksulenkkiä liian myöhäiseen ajankohtaan, sillä silloin sen hyödyt voivatkin kääntyä haitaksi! Jätä siis riittävä väli lenkin ja nukkumaanmenon välille.

Missä ja milloin vaan

Juoksua voi harrastaa missä ja milloin vaan, joten se sopii mainiosti esimerkiksi paljon matkustelevalle. Juoksu on itse asiassa loistava tapa tutustua uusiin paikkoihin; yhden juoksulenkin aikana ehdit näkemään laajemmankin alueen.

Juoksun hyödyt niin fyysiseen kuin henkiseen terveyteen ovat kiistattomat, kuten näistä edellä mainituista asioista voi huomata. Jotta juoksusta tulee pysyvä osa arkeasi, kannattaa alkuvaiheissa kiinnittää huomiota muutamiin tärkeisiin pointteihin. Niihin voit perehtyä esimerkiksi täältä.

Voit myös hyödyntää asiantuntijan apua, jotta vältät harrastuksen aloittamisen sudenkuopat. Tähän mainio apukeino on Run Revolutionin Bronze-jäsenyyden harjoitusohjelma ”Näin aloitat juoksuharrastuksen”, jossa saat valmiin asiantuntijan tekemän ohjelman harrastuksen alkutaipaleelle.