Blogi

Hyvä juoksutekniikka – Mitä pitäisi ottaa huomioon?

Meidän jokaisen keholla on omat erityispiirteensä. Ne tekevät meistä ihmisen. Tämä liittyy myös juoksemiseen. Persoonallisia juoksutyylejä on yhtä monta kuin on juoksijoitakin. Tyylejä on erilaisia, mutta hyvään juoksutekniikkaan löytyy muutamia selkeitä niksejä, joista jokainen voi ottaa vinkkejä. Hyvä juoksutekniikka on sellainen, joka auttaa meitä etenemään sujuvasti, välttämään vaivoja ja juoksemaan taloudellisemmin, mahdollisimman vähän energiaa kuluttaen.

HYVÄ RYHTI

Katse eteenpäin kohti horisonttia, älä tuijottele varpaita. Pidä hyvä yleisryhti ja juokse mahdollisimman pystyssä. Ihan kuin joku kiskoisi sinua ylöspäin kohti taivasta. Se auttaa pitämään lantion ylhäällä. Kun lantio on ylhäällä, saat hyödynnettyä paremmin jalkojesi takaosien, eli takareisien ja pakaroiden lihaksia.

HARTIAT JA KÄDET

Rentous ja suoraviivaisuus. Pidä hartiat rentoina ja pyri siihen, että kätesi kulkevat suoraviivaisesti eteen ja taakse lähellä vartaloa. Rennon rytmikkäästi. Kädet rytmittävät juoksemista, sivusuunnassa käsien heiluttaminen kuluttaa paljon energiaa. Saatamme myös juosta jännittyneillä hartioilla, mikä kuluttaa energiaa ja vaikeuttaa hengityksen kulkemista. Näyttöpäätetyön erityispiirteitä. Pidä kädet kevyessä nyrkissä, mutta älä purista niitä yhteen.

ASKELTIHEYS

Suurin osa juoksijoista etenee liian harvalla askelluksella. Optimaalisena askelfrekvenssinä pidetään 180 askelta minuutissa, monet huippujuoksijat juoksevat hieman sitäkin nopeammalla rytmillä. Tämä ei kuitenkaan onnistu hetkessä, eikä ole mikään autuaaksi tekevä asia. Mittaa oma frekvenssisi ja pyri kiihdyttämään sitä 5-10 askelta minuutissa. Ensin 160 askelta, sitten 165. Pikkuhiljaa löydät itsellesi sopivan rytmin. Nopea frekvenssi tuo automaattisesti jalan maahan lantion alle, mikä tekee juoksustasi sujuvaa ja rullaavaa. Vartalon painopisteen eteen osuva askel tekee juoksemisesta helposti pomppivaa. Hyvässä askelluksessa jalkateräsi osuu maahan koko painollaan rullaavasti, mutta hitaassa frekvenssissä askeleesta tulee usein kantapäävoittoista.

Rullaavaa askellusta voi opetella lenkeillä. Liike on kuin polkupyörää polkisi, askel pyörii pakaran kautta eteen. Molemmat jalat etenevät suoraviivaisesti omia linjojaan pitkin, eivät risteä keskenään. Liike suuntautuu eteen ja taakse. Pidä kasvolihaksesi rennon tyyninä ja anna juoksusi lentää!

Hyvä juoksutekniikka hakusessa? Haluaisitko saada juoksustasi taloudellisempaa? Run Revolutionin yksityisvalmennuksessa voidaan käydä läpi hyvään juoksutekniikkaan liittyviä asioita ja kuinka sinä voit kehittää omaa juoksuasi.